Advertisement
Advertisement
Engku Emran & Bella Menghitung Hari Pernikahan
September 6, 2017
Filem Kurang Sambutan, Ahmad Idham Salahkan Ekonomi
September 7, 2017

Datuk Fazley Abadikan Momen Indah Bersama Arwah Bapa

Processed with VSCO with a6 preset

Lambang kasih dan sayangnya terhadap bapa tercinta, Datuk Fazley Yaakob, 38, memuatkan aneka visual momen terindah bersama arwah bapa, Allahyarham Datuk Haji Yaakob Haji Mohammad ke dalam video muzik single terbaharunya, Ketiadaan.

Ilham menghasilkan video muzik ini terhasil oleh Fazley bersama tulang belakang di bawah bumbung SukaSucre Studio selepas enam bulan arwah bapanya dijemput Ilahi. Secara keseluruhan, ia mengambil tempoh lapan bulan untuk diselesaikan termasuk aspek penyuntingan, memperkemas serta menjalani penggambaran di Perancis dan Sydney, Australia.
Video muzik ini digarap oleh Shahrul Izzat Abdullah manakala Pengarah Kreatif SukaSucre Bistro dan Creatives yang juga penyanyi tinggi lampai, Imran Ajmain memikul tanggungjawab sebagai pengarah kreatif.

Menurut Fazley, jalan cerita video muzik ini dihasilkan dengan mempertontonkan semula segala kejayaan yang diraih selepas bapanya meninggal dunia lebih setahun lalu.

“Ia (kehilangan) memberi satu impak mendalam buat saya kerana video muzik ini dilagukan pelbagai kisah saya bersama arwah bapa. Tidak hanya itu, ia berkaitan cerita orang lain yang turut merasai kehilangan insan tersayang termasuk insiden MH370 dan sebagainya. Justeru, saya ingin menceritakan serba serbi keindahan yang berlaku kepada saya di sebalik kepahitan atas pemergian orang tercinta.

“Kalau diperhatikan dua sebab saya memilih lokasi ini kerana saya berada di Perancis bagi meraikan graduasi kelulusan kulinari ketiga di samping banyak lagi keindahan dalam konteks pengalaman bersama arwah. Sementara itu, saya memilih Sydney disebabkan hendak berkongsi momen sebagai anak bermula dari zaman belajar di New Zealand sehingga sering berulang-alik ke Australia bagi bergelar seorang chef,” kata Fazley.

Selain dua lokasi itu diangkat sebagai latar signifikan penggambaran muzik video Ketiadaan, Fazley tidak ketinggalan turut berkongsi detik manis di kediaman arwah bapanya.

“Saya sengaja memilih rumah arwah bapa kerana ia mengingatkan saya kepada kenangan zaman remaja sehingga bergelar suami. Sejujurnya, terlalu banyak momen indah berlaku di situ. Ada satu babak di mana saya memegang semua piala yang diperolehi. Ia sebagai bukti saya ingin menunjukkan kepada arwah bahawa beliau tidak sempat melihat piala-piala itu kecuali Masterchef.

“Ruang tengah rumah arwah menjadi cukup sentimental buat saya kerana ia menjadi tempat kami Solat berjemaah, membaca surah Yassin, mengadakan perbincangan sehingga merakam kenangan saya berkongsi keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan menamatkan pelajaran di universiti,” jelas penulis buku resepi, My Sucre Story ini.

Menutup bicara, bapa kepada tiga cahayamata lelaki itu memberitahu, peminat barangkali melihat video muzik ini berkisar kejayaan personal yang diraihnya selama ini. Begitupun, ia merupakan refleksi kepada semua orang yang berjaya selepas kehilangan ibu atau ayah dan insan tercinta.

Ketiadaan memberi 1001 maksud apabila kita sering menggapai kenangan terindah bersama individu tersayang biarpun mereka sudah tiada. Ia juga diumpamakan sebagai kecemasan disebabkan ada waktu tertentu kita hendak menelefon atau menghantar mesej bertujuan ingin menyampaikan berita gembira kepada mereka sehingga tersedar semula bahawa mereka telahpun pergi selamanya. Lantaran itu, memori keindahan kejayaan itu diisi ke dalam video muzik ini di samping dapat diceritakan semula andai bertemu di Syurga kelak,” ujar Fazley.

Video muzik Ketiadaan yang ditayangkan secara eksklusif menerusi aplikasi penstriman muzik popular, Joox telah mencapai jumlah melebihi 33,000 tontonan.

Selain itu, ia boleh ditonton di laman YouTube (Fazley Yaakob), https://youtu.be/lIgAWpxLsJo selepas dimuat naik tiga minggu lalu.

Single ini boleh dimuat turun menerusi iTunes (http://bit.ly/ketiadaanitunes) atau Spotify (http://bit.ly/ketiadaanspotify).

How do you feel?
  • Fascinated
  • Happy
  • Sad
  • Angry
  • Bored
  • Afraid